Przepis ten dostalam od znajomego z Sardynii.Jego zona
przygotowala kiedys na szybko salatke,ktora smakowala nieziemsko!Jak zapytalam
–Aco to?jak to?skad to?Pierro zaczal sie
smiac i mówi ze to salatka biedaków..i ze jego matka robila ta salatke,bo w czasie
i po drugiej wojnie swiatowej nie bylo co jesc,wiec kombinowali jedzenie z
czego popadnie.
*puszka fasoli bialej (chyba Jasiek sie nazywa)-lub
jak ci sie chce moczyc i gotowac fasole-prosze bardzo!
-ja uzywam cieciorzycy zamiast fasoli(bo moj zoladek
od kilkunastu lat obrazil sie na fasole)
1puszka tunczyka
(odlaj wode/olej z puszki)
1por (przekrojony wzdluz na pól i na plasterki
cieniutkie)-lub 1 cebula(tez na pól i w cieniutkie plasterki)
Oliwa z oliwy-lub jak nie masz ,moze byc zwykly olej-okolo ¼
szklanki
Sok z calej
cytryny
Sol i
pieprz
Wszystko
wymieszac (oprocz soku z cytryny)-dopraw do smaku sola I pieprzem I zacznij
dodawac sok z cytryny-czasem wystarcza tylko pol cytryny a czasem
wiecej..zalezy od cytryny.Wydaje sie ze to duzo oleju ale fasola wchlania
bardzo duzo I przy mniejszej ilosci oleju salatka bedzie ‘sucha’.
Odstaw do
lodówki na 10min lub dluzej.
Do tego
pajdy chleba ciemnego/bagietki/chleba ryzowego
Mi przed
nose postawili talerzyk z oliwa z oliwek I w tej oliwie plywala sobie gruboziarnista
sól i kilka kropel octu balsamicznego –to do maczania chleba :)
Ja tez to
wszystko podaje na moich domowych schadzkach :) Smacznego!
*A tu salatka ‘biedaków’ mojej babci
2/3 buraki
ugotowane i w kostke pokrojone
4 kartofle tez ugotowane i w kostke
1 mala cebula-w drobna kosteczke pokrojona
2 lyzki majonezu( lub jogurtu-wersja zdrowsza ..bleeh)
Sol,pieprz do smaku-ja dodaje kilka kropel maggi
Pietruszka zielona –posiekana (lyzka)
Wszystko wymieszac i odstawic na chwile zeby sie ‘przezarlo’
Super salatka i super ma tez kolor :)
No comments:
Post a Comment