KOKOS!!!!!!!!!!!!!!!Od
kilku miesiecy mam bzika na punkcie kokosa!!
Uzywam
oleju kokosowego do wszyskiego-nawet do kawy i herbaty!A ‘sprasowany kokos’
(czyli u nas ‘creamed coconut’) jest nie tylko dodatkiem do curry ale tez
zastepuje mi czekolade :)
Ok..kilka
slow na temat mojego ulubienca :
Olej
kokosowy jest wspanialy jako smarowidlo na sucha skóre (normalna tez),jako
maseczka odzywcza na wlosy,pomaga przy problemach zoladkowych,brzydko
pachnacych stopach (nigdy moich :/!)
Olej
kokosowy zawiera witamine E i K oraz zelazo i ma wlasciwosci
przeciwgrzybiczne!Zawiera równiez kwasy lauric –ktore pomagaja walczyc z
cholesterolem.
Olej
kokosowy pomaga zwalczac tluszcz ..tak tak to nie pomylka!Ani nie pisze tego po
2 szklaneczkach kokosowego winka :)
10 glównych
zastosowan oleju kokosowego:
- jako krem do twarzy-zwlaszcza na noc
- jako ‘scrub’ czyli pilling-do twarzy in a cale cialo! Olej nalezy pomieszac z soda oczyszczona(lub kawa lub cukrem brazowym) i delikatnie,kolistymi ruchami pomasuj twarz/cialo a nastepnie zmyj ciepla woda
- jak antybakteryjny ‘dezodorant’ dla smierdzacych stop-brata/taty/chlopaka/meza (bo my ksiezniczki zawsze ja ‘chanel’ pachniemy :) )-na..powiedzmy 2 lyzki oleju dodajemy 4 krople olejku z drzewa herbacianego (tea tree oil)
- uzywam do demakijazu!nawet tego wodoodpornego(maskare mam na mysli)
- zamiast kremu do golenia –lub przed i po goleniu (zwlaszcza mój facet przed goleniem smaruje sie olejem kokosowym..musialam go zmusic do tego za pierwszym razem ale pózniej juz gladko poszlo)
- pozbywa sie lupierzu!-musisz wlasowywac olej w glowe przed myciem
- zamiast pasty do zebów-TAK! Wymieszaj olej kokosowy z soda oczyszczona az zrobi sie gladka pasta (mozna dodac troche olejku mietowego)-i gotowe!zábki ja perelki
- dobry na hemoroidy..tak slyszalam.. :/
- super na ‘drapiace’ gardlo (wymieszaj z sokiem z cytryny+miod,po lyzce i gotowe!)
- super dla dzieciaczkow na odparzenia!
- Podobno dobry dla karmiacych matek –na obolale sutki
- W gotowaniu-zamiast oleju
- Na kanapki/tosty zamiast masla+posyp cynamonem i chilli –odlot!
- Lyzeczka oleju przed jedzeniem pomoze w trawieniu!
Olej kokosowy nie tuczy!We wszystkich krajach azjatyckich w których bylam ludzie uzywaja kokosa,glównie do gotowania i sa szczupli!
Oto przepis jeden lub dwa ...na slodycze (zamiast czekolady np..mysle ze kazda z nas powinna to miec w lodówce!Zwlaszcza jako zamiennik slodyczy dla dzieci..)
Kokosowe 'guziczki'-czekoladki
-to jest 'caly kokos' w pudelku-mozna go kupic w kazdym azjatyckim (u 'pakistana') sklepie za okolo 79pensow lub w supermarkecie za potrójna cene!W Niemczech tez pewnie mozna kupic,a w Polsce pewnie nie-ale zawsze mozna poprosic znajomego zeby przywiozl-nawet w bagazu podrecznym-sprawdzilam i jest ok!
3 lyzki oleju kokosowego lub jak nie masz moze byc zwykly olej (lubw ostatecznosci mleko jakiekolwiek)
kilka lyzek miodu prawdziwego lub syropu klonowego (najtanszy w aldiku)
opcja- kilka 2 lyzki czubate kakao gorzkiego+ 2lyzki miodu + 3 lyzki wody/mleka(moze byc sojowe)(do mikrofali na 20 sekund lub podgrzej to do 'zagotowania' na chwilke)
opcja-papryczka chilli
Kokosa kroimy (jest dosyc twardy-konsystencja jak mydlo troche),moga byc duze kawaly..
i na malutkim ogniu,powoli 'roztapiamy' -caly czas mieszajac!!-drewniana lyzka.
Dodajemy olej i dalej mieszamy,nastepnie dodajemy miód lub syrop,mieszamy-bedzie to dosyc geste.I to wlasciwie wszystko!Teraz 'OPCJA'-podziel to na pól i do polowy dodaj kakao wymieszane wczesniej z miodem i chilli i mlekiem/woda
Teraz znów opcja-zapakój mase do woreczka i utnij róg -tak zeby mozna bylo wyciskac..takie krowie placki(na plaska tace/forme ja wykladam folia przezroczysta i smaruje delikatnie(!)olejem kokosowym,lub jezeli masz foremki do czekoladek to mozesz w nich zrobic.. LUB opcja prosta : na cos duzego i plaskiego wysmarowanego olejem przekladamy cala mase,na mniej wiecej pól sentymetra albo ciensza i do zamrazarki na 15 minut :)
Po tym czasie stwardnieje i mozna przelozyc do pudelka lub ja w male woreczki popakowalam na prezenty ;)
A tu przepisik który mam od Justynki :)
KOKOSANKI
na szybkie..kokosanki..niezdrowe!!ale kogo to obchodzi..rozplywaja sie w ustach,so super szybkie do zrobienia i wszyscy beda nimi zachwyceni ;),tylko pamietajcie,NIE MÓWCIE z czego sa zrobione bo wszyscy jakos dziewnie reaguja i mówia ze to niezdrowo..
ok,potrzebujemy:
wiórki kokosowe-paczka
mleczko slodkie skondensowane-puszka
wiórki przesypac do miski i powoli wlewac mleko skondensowane,wymieszac wszystko tak aby wióry byly pokryte/mokre -ale nie za mokre!ja dodaje dziele to na 3 czesci ,do jednej dodaje olejku smietankowego/wanili.Do nastepnej czesci skórka z cytryny lub lemonki starkowana _2-3 lyzki soku.Do trzeciej czesci troche kakao + skórka z pomaranczy (i chilli-opcja).
Nastepnie lyzka nabieramy porcyjke i reka lub druga lyzka formujemy plaskie 'ufo' i ukladamy na wysmarowanej olejem , plaskiej blaszce (ja zawsze posypuje delikatnie polenta lub maka z kukurydzy) i do piekarnika nagrzanego na 160-170 stopni na okolo 15 minut.Sprawdzaj czy sie nie 'pala' po bokach-jezeli tak,to zmniejsz temperature.Po tym czasie,jak beda piekne i zloto -brazowe wyjmij z piekarnika i poczekaj az ostygna..Mozesz zjesc wszystkie od razu lub mozesz je przelozyc do pojemnika lub woreczka i trzymac do maximum 14dni w lodówce!!
SMACZNEGO!!!
KOKOSANKI
na szybkie..kokosanki..niezdrowe!!ale kogo to obchodzi..rozplywaja sie w ustach,so super szybkie do zrobienia i wszyscy beda nimi zachwyceni ;),tylko pamietajcie,NIE MÓWCIE z czego sa zrobione bo wszyscy jakos dziewnie reaguja i mówia ze to niezdrowo..
wiórki kokosowe-paczka
mleczko slodkie skondensowane-puszka
wiórki przesypac do miski i powoli wlewac mleko skondensowane,wymieszac wszystko tak aby wióry byly pokryte/mokre -ale nie za mokre!ja dodaje dziele to na 3 czesci ,do jednej dodaje olejku smietankowego/wanili.Do nastepnej czesci skórka z cytryny lub lemonki starkowana _2-3 lyzki soku.Do trzeciej czesci troche kakao + skórka z pomaranczy (i chilli-opcja).
Nastepnie lyzka nabieramy porcyjke i reka lub druga lyzka formujemy plaskie 'ufo' i ukladamy na wysmarowanej olejem , plaskiej blaszce (ja zawsze posypuje delikatnie polenta lub maka z kukurydzy) i do piekarnika nagrzanego na 160-170 stopni na okolo 15 minut.Sprawdzaj czy sie nie 'pala' po bokach-jezeli tak,to zmniejsz temperature.Po tym czasie,jak beda piekne i zloto -brazowe wyjmij z piekarnika i poczekaj az ostygna..Mozesz zjesc wszystkie od razu lub mozesz je przelozyc do pojemnika lub woreczka i trzymac do maximum 14dni w lodówce!!
SMACZNEGO!!!
Balsam/krem do ciala!
Olej kokosowy(twardy) przekladamy do miski i miksujemy mikserem lub blenderem okolo minutki-dwie.
po tym czasie dodajemy kilka kropel ulubionego olejku z aromaterapii..ja dodaje pomaranczowy i lawende.Na caly duzy sloik po 6 kropli.Przeloz do mniejszych sloiczków lub zostaw w duzym,krem ma dosc miekka konsystencje ..
LUB
Olej kokosowy rozpusc na malutkim ogniu,dodaj olejek zapachowy,lub garsc rumianku (wtedy po 5-10minutach wooolneeego gotowania musisz odcedzic),ostudz i przelej do sloiczkow lub plastikowych pudelek.Ten krem jest troche twardszy..Ja mam te kremy kokosowe poprzelewane do podeleczek po jajkach niespodziankach :) w lazience ,w kuchni (na suche rece),w sypialni..w aucie ..wszedzie!
jest jeszcze jeden przepis na 'bardziej staly' krem- wtedy kokos miesza sie z woskiem pszczelim..jak ktos chce przepis to prosze pytac!
No comments:
Post a Comment