Zblizaja
sie Andrzejki-które uwielbiam,no i oczywiscie Sylwester!!Postanowilam podzielic
sie moimi sekretnymi (dotychczas ) przepisami na ‘dipy’..jak to bedzie po
polsku..hmmm..'dipy'..
Bedziecie
musieli zaopatrzyc sie w paste ‘TAHINI’ –tahini,czyli pasta sezamowa,mozna ja
kupic w kazdym tureckim/ciapackim sklepie w UK i w kazdym innym kraju
europy/ameryki.Nie wiem jak sytuacje w Polsce wyglada,ale jezeli sa muzulmanie
lub arabi to na 100% bedzie tahini.Jezeli nie znajdziecie to mozna zawsze
samemu zmielic sezam(prazony)..lub inna wersja – dodac zmielone,prazone orzechy
laskowe lub migdaly ale oczywiscie to nie to samo..
# 1
Hummus-dietetyczny!(uwieeeelbiam!!
I moi goscie tez zawsze wylizuja miseczki..naprawde!)
1 puszka cieciorzycy-(u
nas zwá to chickpeas)-lacznie z woda z puszki
Lyzka
stolowa Tahini
1 zábek
czosnku
Sok z pól
cytryny,lub troche wiecej
Sól + kilka
kropel ‘maggi’ w plynie(takiej co do rosolu sie dodaje)
Pól
szklanki wody przegotowanej i ostudzonej
3 lyzki oleju
z oliwy +( 2 lyzki na koniec)
Jezeli masz
lubczyk suszony-szczypta (opcja)
Wszystko(oprócz
wody) laduje w blenderze,lub wysokim naczyniu i recznym blenderem mixujemy na
‘maselko’.jezeli jest za geste to dodajemy troche wody.Przekladamy do miseczki
i wyrównujemy powierzchnie na plasko,teraz zalewamy to 2 lyzkami oliwy-tak zeby
calosc byla dokladnie pokryta.Jezeli lubisz pieprz cayenne lub papryke w
proszku to mozesz posypac.Oliwa zalewa sie po to by hummus sie nie zepsul.Tak
‘przykryty’ oliwa moze stac nawet tydzien w lodówce.
#2
Paczka
ugotowanych burakow-lub 4 srednie ugotowane buraki
1 lyzka
tahini
Sok z pól
cytryny lub troche wiecej
1zabek
czosnku
Sól,pieprz
do smaku
Wszystko
miksujemy i gotowe!NIE…ZARAZ ZARAZ!!nie miksujemy..buraczki tarkujemy na
drobnej tarce i wtedy dodajemy reszte,mieszamy i gotowe
#3
Paczka lub
garsc swiezej bazylii (liscie +lodygi)
2 zabki
czosnku
1/3szklanki
oleju zwyklego lub oliwy z oliwy
3 lyzki
twardego,ostrego sera-czyli parmesan lub moze byc inny-ja czasem cheddar
uzywam(o zgrozy.. dzieki bogu moi wloscy przyjaciele tego nie beda czytac )
Sól,pieprz
do smaku
I to samo
co z hummusem,do blendera wszystko in a ‘gladko’.Tez po przelozeniu ‘zalewamy’
oliwa.Mozemy przelozyc do sloiczka z zakretka i trzymac w lodówce nawet 10
dni-pamietajac ze zawsze jest pokryte w calosci oliwa/olejem.
#4
3czerwone duze papryki luz jezeli mieszkasz ‘za granica’ w
supermarketach mozna kupic ‘grilowana/pieczona papryke’ w sloikach (roasted
peppers).
2 zabki czosnku
Garsc
prazonych bialych migdalów lub orzechow laskowych
3 lyzki
oleju ,woda
Sól,ostra
papryka
Papryki na
pól i wyczyscic a nastepnie do nagrzanego piekarnika (180C) na 30minut,lub pod
grilla –az skorka zczanieje troche (trzeba obracac od czasu do czasu)
Po
tym czasie wyjac papryke i ostudzic + zdjac skóre (która jest teraz gorzka!)
Teraz
wszystko razem do mixera i ..gotowe!
Yogurt
naturalny
½ zabku
czosnku
Pol ogórka
swiezego-srodek czyli pestki musza byc wydrazone (lub moze byc korniszon)
Lyzeczka
majonezu (jak szalec,to szalec!)
Kilka
kropel ‘maggi’
Sol,pieprz
do smaku
Mala
cebulka –posiekana drobniutko
opcja-swieza mieta-kilka listkow
opcja-swieza mieta-kilka listkow
Ogórka
myjemy ,wzdluz przekrajamy i tarkujemy na tarce-obojetnie ,moze byc grubo a
moze byc drobne-jak lubisz J czosnek tez tarkujemy lub
wyciskamy.Mieszamy wszystkie skladniki razem.Gotowe!Jezeli masz miete swieza
lub suszona,tez mozesz dodac-bedzie jeszcze lepsze!!
Ja
osobiscie uzywam czosnku w proszku zamiast swiezego..mój zoladek tez sie z
czosnkiem nie odzywa..I oczywiscie mozecie poeksperymentowac,na koniec dodac
troche kminku/wedzonej papryki w proszku,otartej skórki z cytryny itp.
Do dipów
podaje najczesciej pokrojone w grube paski :marchewke,ogórasy,seler,chlebek
‘pita’ lub normalny razowy chleb tostowany i pokrojony.Wlasciwie wszystko to co
mozna zamoczyc w dipie :) Dip z burakow jest super do
miesa!Smacznego!
No comments:
Post a Comment