Friday 21 November 2014

Proste przepisy na dipy :)



Zblizaja sie Andrzejki-które uwielbiam,no i oczywiscie Sylwester!!Postanowilam podzielic sie moimi sekretnymi (dotychczas ) przepisami na ‘dipy’..jak to bedzie po polsku..hmmm..'dipy'..
Sa to przepisy taniutkie i dobrutkie!
Bedziecie musieli zaopatrzyc sie w paste ‘TAHINI’ –tahini,czyli pasta sezamowa,mozna ja kupic w kazdym tureckim/ciapackim sklepie w UK i w kazdym innym kraju europy/ameryki.Nie wiem jak sytuacje w Polsce wyglada,ale jezeli sa muzulmanie lub arabi to na 100% bedzie tahini.Jezeli nie znajdziecie to mozna zawsze samemu zmielic sezam(prazony)..lub inna wersja – dodac zmielone,prazone orzechy laskowe lub migdaly ale oczywiscie to nie to samo..
# 1
Hummus-dietetyczny!(uwieeeelbiam!! I moi goscie tez zawsze wylizuja miseczki..naprawde!)
1 puszka cieciorzycy-(u nas zwá to chickpeas)-lacznie z woda z puszki
Lyzka stolowa Tahini
1 zábek czosnku
Sok z pól cytryny,lub troche wiecej
Sól + kilka kropel ‘maggi’ w plynie(takiej co do rosolu sie dodaje)
Pól szklanki wody przegotowanej i ostudzonej
3 lyzki oleju z oliwy +( 2 lyzki na koniec)
Jezeli masz lubczyk suszony-szczypta (opcja)

Wszystko(oprócz wody) laduje w blenderze,lub wysokim naczyniu i recznym blenderem mixujemy na ‘maselko’.jezeli jest za geste to dodajemy troche wody.Przekladamy do miseczki i wyrównujemy powierzchnie na plasko,teraz zalewamy to 2 lyzkami oliwy-tak zeby calosc byla dokladnie pokryta.Jezeli lubisz pieprz cayenne lub papryke w proszku to mozesz posypac.Oliwa zalewa sie po to by hummus sie nie zepsul.Tak ‘przykryty’ oliwa moze stac nawet tydzien w lodówce.
#2
Hummus z burakow-to jest wspanialy dip!
Paczka ugotowanych burakow-lub 4 srednie ugotowane buraki
1 lyzka tahini
Sok z pól cytryny lub troche wiecej
1zabek czosnku
Sól,pieprz do smaku
Wszystko miksujemy i gotowe!NIE…ZARAZ ZARAZ!!nie miksujemy..buraczki tarkujemy na drobnej tarce i wtedy dodajemy reszte,mieszamy i gotowe
#3
Pesto zielone:
Paczka lub garsc swiezej bazylii (liscie +lodygi)
2 zabki czosnku
1/3szklanki oleju zwyklego lub oliwy z oliwy
3 lyzki twardego,ostrego sera-czyli parmesan lub moze byc inny-ja czasem cheddar uzywam(o zgrozy.. dzieki bogu moi wloscy przyjaciele tego nie beda czytac )
Sól,pieprz do smaku
I to samo co z hummusem,do blendera wszystko in a ‘gladko’.Tez po przelozeniu ‘zalewamy’ oliwa.Mozemy przelozyc do sloiczka z zakretka i trzymac w lodówce nawet 10 dni-pamietajac ze zawsze jest pokryte w calosci oliwa/olejem.
#4
Pesto czerwone:
3czerwone duze papryki luz jezeli mieszkasz ‘za granica’ w supermarketach mozna kupic ‘grilowana/pieczona papryke’ w sloikach (roasted peppers).
2 zabki czosnku
Garsc prazonych bialych migdalów lub orzechow laskowych
3 lyzki oleju ,woda
Sól,ostra papryka
Papryki na pól i wyczyscic a nastepnie do nagrzanego piekarnika (180C) na 30minut,lub pod grilla –az skorka zczanieje troche (trzeba obracac od czasu do czasu)
Po tym czasie wyjac papryke i ostudzic + zdjac skóre (która jest teraz gorzka!)
Teraz wszystko razem  do mixera i ..gotowe!

#5 
dip jogurtowy

Yogurt naturalny
½ zabku czosnku
Pol ogórka swiezego-srodek czyli pestki musza byc wydrazone (lub moze byc korniszon)
Lyzeczka majonezu (jak szalec,to szalec!)
Kilka kropel ‘maggi’
Sol,pieprz do smaku
Mala cebulka –posiekana drobniutko
opcja-swieza mieta-kilka listkow
Ogórka myjemy ,wzdluz przekrajamy i tarkujemy na tarce-obojetnie ,moze byc grubo a moze byc drobne-jak lubisz J czosnek tez tarkujemy lub wyciskamy.Mieszamy wszystkie skladniki razem.Gotowe!Jezeli masz miete swieza lub suszona,tez mozesz dodac-bedzie jeszcze lepsze!!

Ja osobiscie uzywam czosnku w proszku zamiast swiezego..mój zoladek tez sie z czosnkiem nie odzywa..I oczywiscie mozecie poeksperymentowac,na koniec dodac troche kminku/wedzonej papryki w proszku,otartej skórki z cytryny itp.

Do dipów podaje najczesciej pokrojone w grube paski :marchewke,ogórasy,seler,chlebek ‘pita’ lub normalny razowy chleb tostowany i pokrojony.Wlasciwie wszystko to co mozna zamoczyc w dipie :) Dip z burakow jest super do miesa!Smacznego!

No comments:

Post a Comment