Sunday 16 November 2014

Polenta ze wspanialym sosem-danie wegetarianskie

Dostalam ten przepis od znajomej 'Sardynki'.Gwarantuje ze bedzie 'WOOW-co to jest?!"-nie jedno przy stole po zaserwowaniu tej prostej strawy :)

Przepis:
Polenta-lub "corn meal" mozna ja kupic w wiekszych supermarketach (w UK ja kupuje w azjatyckich/pakistanskich  sklepach,bo kosztuje 4 razy taniej)
Przygotuj wedlug instrukcji polente-
*instrukcja mowi zeby uzyc wody i caly czas mieszac-normalna polenta przez-40 min(o zgrozo) a expresowa polenta przez 5 min.Normalna polente mozna namoczyc wczesniej na 15 min i pozniej (ona troche napecznieje) gotujemy na wolnym ogniu az..sie ugotuje/zgestnieje.Opakowanie mowi zeby uzyc wody-ja zawsze uzywam mleka lub mleka sojowego i smakuje wysmienicie!
Ok,teraz przepis :)
Polenta
2 szklanki polenty -lub opakowanie(zazwyczaj jest to 1/2kg)
wody/mleka-tyle ile pisze na opakowaniu (jak mowilam ja mleko lub 3/4 czesci mleka i 1/4 czesc wody uzywam.
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej(nutmeg)-startej
sol do smaku-jezeli uzywasz wegety to..tez troche
dwie lyzki 'ostrego' sera czyli-parmezanu lub moze byc cheddar
Sos 
puszka pomidorow (tych malutkich) lub paczka pomidorow malych (posiekanych)
cebule-posiekana,czosnek-posiekana + 3 lyzki oleju do usmazenia
zielona pietruszka posiekana-garsc
starta skorka z pól cytryny,lyzeczka miodu lub cukru-najlepiej brazowego
kostka rosolowa (wegetarianska)-rozpuszczona w 3/4 szklanki wody
opcja-papryczka chilli posiekana
+ 1 mozarella w plastry pokrojona 
naczynie szklane-moze byc takie prostokatne zaroodporne
troche oleju z oliwy 
Przygotowanie
 Najpierw sos- usmaz posiekana cebule z czosnkiem(dodaj tez chilli jezeli uzywasz) -na piekny zloty kolor,dodaj pomidory i smaz przez 5 minut.Dodaj rozpuszczona kostke rosolowa,skore z cytryny i miód.Zmniejsz ogien,przykryj i niech sie to 'dusi' az pomidory sie rozpuszcza-lub 15min jak ci  sie nie chce czekac.Dodaj pietruszke,zamieszaj i odstaw na chwile.
Polenta-do wody lub mleka dodaj galke muszkatolowa i sol lub wegete.Zagotuj,zmniejsz gas na malutki  i powoli zacznij sypac polente caly czas mieszajac *ja mieszam trzepaczka do ubijania jajek*.wszystko zacznie gestniec-jak widzisz ze za bardzo zgestnialo,czyli ciezko sie miesza- to dolej troche goracej wody lub mleka  -caly czas mieszajac.Polenta powinna miec konsystecje gestego budyniu.
Naczynie szklane wysmaruj oliwa i przeloz do niego od razu goraca polente-rozsmaruj na plasko,poukladaj plastry mozarelli i na to polej sosem z pomidorow-sos musi byc goracy.Mozesz posypac serem lub pietruszka 
Teraz od razu na stol z tym wszystkim i smacznego!I bedzie-dokladka i dokladka i dokladka..

No comments:

Post a Comment