Wednesday 3 December 2014

sos vegan/wegetarianski z orzechami

Jeszcze jeden przepis z Sardynii :)
Dostalam go od pani która mi sprzedawala warzywa i miala 56 kotów,7 psów i stado kóz na swojej farmie..


Sos jest baaardzo dobry!

*paczka (okolo 300g) pomidorkow malych lub puszka pomidorów'plum' bez skóry (lub kazdych innych)
1 cebula posiekana w kosteczke
2 zabki czosnku pokrojone
1 papryka czerwona/zolta/zielona (obojetnie) pokrojona w kosteczke
1 duza garsc orzechów wloskich
2 lyzki posiekanych oliwek obojetnie-mogac czarne i moga byc zielone
1 lyzeczka miodu/cukru brazowego
OPCJA-1 lyzka kaparów (wiele osób nie wie nawet co to jest..ale jezeli masz,to uzyj :))
1 kostka rosolku wegetarianskiego/wegan-rozpuszczonego w 3/4 szklanki goracej wody
OPCJA-1 papryczka chilli
pietrzuszka zielona-garsc
3 /4 lyzki oleju do smazenia

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule + czosnek.Mieszamy przez 2minutki i dorzucamy pokrojona papryke,smazymy wszystko przez 3 minutki i dodajemy pomidory,orzechy i rosolek.Zmniejszamy ogien i na wolnym ogniu smazymy az pomidory calkiem sie 'rozpuszcza' (okolo 15-20minut).Jezeli bedzie za 'suche' to podlej troche woda.Teraz dodaj miod/cukier,kapary,oliwki chilli.5minut na wolnym ogniu i gotowe!TERAZ posyp pietruszka !
Sprobuj ,jezeli trzeba czegos do smaku-soli to dodaj :) lub ja czasem troche soku z cytryny lub 'balsamic vinegar'
Podawaj z polenta,makaronem,ziemniakami-obojetnie,bedzie dobre!



No comments:

Post a Comment